Vid kulturstaden Vadstena verkar vi för en levande landsbygd.

fiskehamn

Borghamn, vid en fornborg och en hamn

Orten Borghamn finner ni bland storslagen natur tack vare Vättern på västra sidan, Omberg på den södra och det östgötska lantbruket på den östra.

Här finns båthamn, lekplats, tennisplan, och fotbollsplan, även en närbutik, restaurang, bibliotek, och förskola. Affären där man köper nyfångad fisk har en samlingsplats, liksom vandrarhemmet vid hamnen där fiskareföreningen och deras museum ligger. Vill man ta ett dopp så kan man använda badstegen i hamnen eller cykla till en av de andra badplatserna i närheten (Hovanäsudden, Bårstabadet). Borghamn erbjuder fantastiska omgivningar och naturupplevelser.

Munkarna hämtade sten här när Alvastra kloster började byggas i mitten av 1100-talet. Även idag fortsätter industrin med till exempel renovation av Nationalmuseet i Stockholm. Det finns många fascinerande spår av stenbrytningen och härifrån kan du följa stenens väg, antingen via Östgötaleden norrut till Göta kanal eller tvärs över Vättern till Karlsborgs fästning. Nära hamnen i Borghamn ligger den gamla ”Bockakyrkogården” där brottslingar, som bröt kalksten till Karlsborgs fästning, begravdes på 1800-talet. Härifrån kan man vidare vandra i trollskog på sägenomsusande Omberg. Vid fornborgen, Drottning Ommas borg som ligger ovanför Borghamn, har man en härlig utsikt över udden och Vättern.

Som utflyktsmål på sommaren finns det mycket att välja bland… man kan åka Zipline på Omberg och på vintern används Ombergslidens skidbacke med mountain lodge mest. Intill ligger också Tåkern, norra Europas förnämsta fågelsjö och Naturum, Tåkerns moderna besökscenter. Inom 15 minuters bilfärd finns kulturstaden Vadstena, Alvastra kloster och Ellen Keys Strand.

www.visitostergotland.se

sommarborghamn

barnbåtarbåtplatsBorghamnfiskafiskehamnfornborgkalkstenOmbergOmbergslidenVättern

Östgöta-Dal • 1 januari, 2015


Previous Post

Next Post