Nybyggnation i Borghamn

Onsdagen den 4 november besökte Boo Björk och Stefan Sigesgård från företaget Merbo Borghamn. Camilla Westling och Anna Cobb tog emot såsom representanter från Östgöta Dal ek. förening. Inbjudna var också Anders Agnemar (c) som var med då det byggdes i Rogslösa på 1980-talet, Peter Karlsson (m) och Magnus Gustafsson (s) som båda ingår i kommunens landsbygdsutvecklingsgrupp, Dessie Forssén (s), ordförande i Bygg- och miljönämnden, samt Mats-Ola Eriksson, företagare och landsbygdsentusiast från Borghamn. Mötet inleddes med en fantastisk lunch på Ombergs turisthotell och därefter tog man sig till Borghamn via Omberg.

Det är området vid tennisplanen mellan det vattenfyllda stenbrottet och bakåt mot gärdet bortom fotbollsplanen som man ser som mest intressant i nuläget. Området är attraktivt med sin närhet till Vättern. Det ligger mitt i samhället med gångavstånd till bygdegården och förskola samt bibliotek. Här är marken dessutom väl föreberedd för byggnation dvs det krävs inte så mycket förarbete för att man ska kunna dra igång. Men det mest värdefulla är att de boende som nu funderar på att byta sin villa mot något mindre själva pekat ut området som intressant: vill man flytta så skulle det vara till en marklägenhet där. Det är detta som projektet handlar om; att äldre ska kunna lämna sina hus men ändå få bo kvar i sin hembygd och att hus ska bli lediga för en ny generation borghamnsbor.

Vad som händer nu är att politikerna ska ta beslut om att detaljplanera detta område för byggnation. En detaljplan tar ungefär ett år att färdigställa vilket innebär att om majoriteten i Vadstena kommun vill satsa på Borghamn och politikerna ser det värdefulla i detta projekt så kan nybyggnation sätta igång om ett år, i november-december 2016. Östgöta Dal. ekonomisk förening uppmanar alla som tycker att detta är intressant att kontakta kommunen så att vi får en detaljplan. Är man intresserad av företaget Merbo finns bra information om deras lägenheter på deras hemsida www.merbo.se .

Camilla Westling
ordförande i Östgöta Dal ek. förening

 

Kontakta Östgöta Dal Ekonomisk förening om ni har idéer och vill skicka bilder på lägenheter/hus som ni själv kan tänka er vid tennisplan. Här är lite bilder av hus som de som vi träffade marknadsför.