Vandra

Klosterleden
På Klosterleden från Alvastra kloster till Vadstena vandrar man över östgötarnas heliga berg, Omberg, Man beundrar utsikten över Vättern, besöker Heliga Hjärtas Kloster, vandrar över östgötaslätten och kommer fram till pilgrimsmålet Klosterkyrkan i Vadstena. Du kan övernatta i något av STF:s vandrarhem i Stocklycke, Borghamn och Vadstena eller på Pilgrimscentrum i Vadstena. Hela Klosterleden, som sträcker sig från Kolmården i norr och från Alvastra i söder till Vadstena, har fått sitt namn av att den passerar 11 kloster och 5 olika klostertraditioner.

Marialeden
Marialeden är en kortare endagsvandring på ca 11 km som går genom Ombergs vackra ekopark och förbi Mariadöttrarnas kloster – Heliga Hjärtas kloster.

Birgittaleden
Linköping–Vadstena, Birgittaleden är en pilgrimsväg som knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv, i dåtid och nutid. Genom att följa en annan människas liv lär jag känna mig själv. Den heliga Birgitta av Vadstena förtjänar att uppmärksammas även på 2000-talet. Birgitta utnämndes 1999 till ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon. De övriga är Edith Stein och Katarina av Siena.

Heliga Birgitta

Pilgrimscentrum i Vadstena

pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se
Klostergatan 7, 592 30 Vadstena
Tel. 0143 – 105 71
Öppet: Mån – Fre 08.00 – 16.00
Telefontid: Mån – Fre 09.00 – 11.50
www.pilgrimscentrum.se

Klosterkyrkans arkitektur
www.svtplay.se/video/2562551

Svenska Turist Föreningen hjälper till att arrangera pilgrimsvandringarna. Svenska Turistföreningen är en ideell organisation som driver vandrarhem över hela landet, och erbjuder ekoturism och billiga resor för sina medlemmar.