Sten

Sedan medeltiden har det brutits kalksten i Borghamn och använts till byggandet av Alvastra kloster, Vadstena kloster, Vadstena slott och senare Göta kanal, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum i Stockholm, för att nämna några exempel. Ett välkänt exempel på marmors tålighet är Kungliga Dramatiska Teaterns vackra fasad uppförd i Ekebergsmarmor i början av 1900-talet. Borghamnskalksten har använts sedan 1100-talet till byggnader som Alvastra Kloster, Brahehus och Vadstena Slott och är även under våra dagar ett efterfrågat material. Länge kontrollerade staten brytningen och använde den till till exempel straffarbete, vilket man ser spår av i dagens Borghamn. Sedan drygt ett sekel förs traditionen vidare av privata stenföretag, idag av Borghamns Stenförädling och Borghamnssten AB. Holmstedts Stenteknik AB erbjuder också ett gediget kunnande inom stenbrytningsteknik. De har specialiserat sig på entreprenörskap inom bergsbrytning.

Grand Hotel

Borghamn är starkt förknippad med sin stenindustri. Sten från Borghamn har använts till många byggnadsverk. Vid hamnen strax intill vandrarhemmet finns Bockakyrkogården. Här ligger cirka 80 fångar begravda. Under 1800-talet fanns här en fångkoloni, eller en så kallad kronoarbetsstation. De dömda soldater och andra som levde här var särskilt sysselsatta med att bryta sten till Göta kanal. Den ensligt belägna Bockakykrkogården är väl värd ett besök.

Borghamnsten AB
Borghamnsten AB, vackert beläget vid Omberg och Vätterns östra strand är Skandinaviens ledande producent av byggnadssten i marmor och en av de ledande beträffande kalkstensprodukter. Med deras maskinpark kontrollerar de hela processen från blockbrytning till färdiga produkter enligt kundens specifikation.

Borghamns Stenförädling AB
Borghamns Stenförädling AB är ett familjeföretag, grundat 1951, med mycket stor erfarenhet av bearbetning och förädling av olika stenmaterial. Mats-Ola Ericsson är tredje generationens företagsledare. Företaget har specialiserat sig starkt inom två områden; kvalificerade stenhuggeriarbeten och objektanpassad produktion av byggnadssten. De har ett unikt hantverkskunnande med två aktiva stenhuggarmästare som borgar för kvalitet även när det gäller avancerat stenhuggeriarbete.

Holmstedts Stenteknik / Mekaniska AB
Holmstedts Stenteknik AB, är ett familjeföretag, grundat 1950, då under namnet Holmstedts Mekaniska Verkstad AB. Holmstedts är i huvudsak indelat i två olika verksamhets områden, mekanisk verkstad samt stenbrytning. Företaget som är beläget i Borghamn, har under årens lopp arbetat med olika former av konstruktions och tillverknings arbeten inom verkstadsindustrin, men främst inom stenindustrin. De har också en stark lokal förankring inom underhåll och reparationer av olika typer av lantbruks och entrepenadmaskiner. 1990 utvidgades den Mekaniska Verkstaden med tjänster inom stenbrytningsbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait