Borghamn, södra delen av Vadstena kommun

Borghamn är och har sedan medeltiden varit känt för sin stenbrytning och även för den lanthushållsskola som fanns här till 1992, men ta en tur i Borghamn och upptäck att Borghamn även har:

Gyllenhammars Restaurang,
tennisbana,
fotbollsplan,
två lekplatser,
el-ljusspår,
jourbutik Handlarn,
Vandrarhem,
Blå Grinden hantverksbutik & Medialoppis (+skateboard museum),
Fiskeri- och hembygdsmuseum,
Våga Gård föräldrarkooperativ förskola & fritids,
bibliotek,
brandvärn,
…och ett fantastiskt läge vid Ombergs fot och Vätterns strand!

bike

Borghamn ligger vid det mäktiga Ombergs norra fot vid Vätterns strand, cirka 15 kilometer söder om Vadstena. Närheten till Vättern gör att det aldrig är långt till en fiske- eller badplats.

Landsortsboende, öppna landskap, närhet till Omberg och ett invånarantal som ligger runt 400 personer, ger hela samhället en känsla av lugn och ro. Här kan du bo idylliskt och har samtidigt bara 20 minuter till Vadstenas restauranger och kulturutbud. Skola finns i närliggande Rogslösa.

Orten är ett historiskt fiskeläger. Den lilla småbåtshamnen används av några yrkesfiskare och många ortsbor ägnar sig åt fritidsfiske. Idag utgör ortens två stora kalkstensbrott fortfarande en näring.

På promenadavstånd finns bibliotek och jourbutik. I samhället finns även en restaurang, ett vandrarhem, fiskemuseum, och hembygdsmuseum. En av Europas mest kända fågelsjöar, Tåkern, ligger ca 8 km bort.