Bo-i-Borghamn projektet

Vi behöver fortfarande en detaljplanering från kommunen men Östgöta Dal ek. förening har skickat ut broschyrer till byggbolag angående byggnation.

Stor potential för rätt byggbolag!

Fler vill bo på landsbygden! Borghamn – en oupptäckt diamant!

Orten Borghamn ligger i storslagen natur tack vare Vättern på västra sidan, Omberg på den södra och det östgötska lantbruket på den östra. Byggnaderna i ortens äldre del är pittoreska och välhållna fiskarebostäder. De äldsta byggnaderna är från 1700-talet.

Här finns bad, båthamn, fiske, lekplats, tennisplan, forbollsplan och flera golfbanor inom räckhåll. Vidare finns en närbutik, restaurang, bibliotek, förskola, samt Rogslösa skola F-6. Fibernätet från Vökby fungerar väl och nära 150 företag är registrerade.

Andan i Borghamn
Borghamn har en stark anda av gemenskap och samverkan. Hembygds- och pensionärs- föreningar har många uppskattade aktiviteter som fester, föreläsningar, guidningar och hantverk. Friluftsfrämjandet driver skidbacke med mountain lodge och skidskola och orten har egen brandkår. Affären har en samlingsplats, liksom vandrarhemmet vid hamnen där fiskeföreningen ligger.

Inom 10 minuters bilfärd finns Vadstena, Naturum Tåkern, golfbana, Alvastra kloster, ziplinebana, Ellen Keys Strand, och vandringsleder i trollskog på Omberg.

Investeringsvilja
Borghamns bostadsutveckling drivs av två investeringsvilliga grupper:
De som vuxit upp i Borghamn och vill bo kvar eller flytta tillbaka. Det är känt att en grupp äldre vill flytta till en mindre bostad från sin villa. Vi känner också till ett betydande antal yngre familjer med fast inkomst som vill flytta in från närliggande orter.

Fler och fler upptäcker möjligheten att ha Borghamn som sitt naturnära paradis. Flera hus har sålts till familjer som har anställningar i storstäder.

Byggplats och byggplan
Borghamn tillhör Vadstena kommun. De folkvalda har som mål att få befolkningstalet att växa. Därför pågår just nu ett intensivt arbete med att öka antalet bostäder (www.vadstena.se/Startsida/Bygga-och-bo/Bostader-och-tomter/Program-for-bostadsforsorjning/).

Östgöta Dal ek.förening har under år 2015 lagt fram ett förslag till detaljplanering av ett område för bostäder. Byggplatsen har ett sjönära läge mitt i Borghamn och ligger intill det vattenfyllda stenbrott som syns på bilden nedan.

Borghamns sjö bredvid Vättern
Det vattenfyllda stenbrottet i Borghamn. Foto: Anna Cobb

Låter det intressant? Kontakta oss gärna för mer information och besök.

I Borghamn bor man i en naturlig livsmiljö intill Tåkern, Vättern, och Omberg. Ändå når man E4:an på en kvart med bara 45 minuter till Linköping respektive Jönköping. Platsen ligger också mitt emellan Göteborg och Stockholm (2 1/2 timme). Tåget finns 30 minuter bort i Mjölby och Motala.

Välkommen att kontakta oss angående projektet Bo-i-Borghamn!
Östgöta Dal ek. förening
borghamn@ostgotadal.se

Ni kan också ringa:
Camilla Westling, 076-779 8835
Mats-Ola Ericsson, 070-585 0705
Karin Ceder, 073-690 1392

www.ostgotadal.se