Drogförebyggande Livsstil

Vadstena kommun har sedan flera år arbetat med den drogförebyggande metoden Livsstil 2000.

I tätt samarbete med stadens företag ges eleverna möjlighet att skriva på ett kontrakt där de lovar att avhålla sig alkohol och tobak. De allra flesta elever håller sitt kontrakt under hela högstadiet och Vadstena kommun har tack vare metoden mycket goda värden bland ungdomar att ta avstånd från alkohol och tobak.

Som belöning för att man håller sitt kontralt får eleverna ta del av många aktiviter som exempelvis paraglide, skidresor, Lisebergresa och flertalet andra aktiviteter året om. I projektet ingår det även ett extra idrottspass i veckan för skolans alla elever där de får tillfälle att pröva på aktiviteter som fäktning, squash, rullstolsbasket, cykla Tjejvättern och många andra intressanta idrotter och motionsformer.

www.vadstena.se/Startsida/Barn-och-utbildning/Grundskola/Livsstil-2000/

Tänk om

Syftet med TÄNK OM är att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster. Förutom att en växande tonårshjärna skadas mer av alkohol än en vuxen hjärna, ökar risken för olyckor, konflikter och oskyddat eller oönskat sex.

logo-tankom