Sommarfrid på slätten

I omgivningarna kring Vadstena finner du ett fantastiskt slättlandskap som slutar abrupt i Vätterns stora vatten. Hit har redan pilgrimerna hittat, men det finns också pärlor för andra vuxna, ungdomar och barn. Att uppleva en ofantlig himmel som möter ett gigantiskt blommande slättlandskap är en obeskrivbar känsla.

Kyrkorna på östgötaslätten ligger tätt. Inte sällan ser man tydligt flera, när man besöker en, med blotta ögat. Här har du den berömda Ommas svinhusport i Rogslösa kyrka, Berzelius barndomshem vid medeltida Väversunda kyrka, den populära bröllopskyrkan i Prins Eugens Örberga och fantastiska Herrestad kyrka, den äldst daterade i Sverige.

Vill man kan man cykla genom landskapet på delvis gamla grusiga landsvägar. Här finns fortfarande hagmark med betande får, kor och hästar. Ett och annat grisstall, där de stora suggorna ligger och vilar i halmen, passerar man på vägen. Här och där får man väja för frigående höns. Men landskapet är även njutbart i bil eller varför inte ta en löpsväng genom böljande fält?

Det är nära till att vandra på Omberg, åka zipline eller paddla kajak. Många fina badplatser finns utmed Vätterns strand. I Bårstad nära Borghamn är det en gräsplan intill sandstranden, i Borghamn kan man bada både vid Hovanäset och vid Vandrarhemmet. Här finner du dessutom Handlarn, Borghamns kiosk & fisk, som bjuder på hemrökt fisk och produkter som kommer från alla de bönder och odlare som finns i trakten. Östgötsk mat kan man även njuta av om man avlägger ett besök på Gyllenhammars Restaurang som ligger mitt i Borghamn.

Vill man höra mer om hur bygden har utvecklats, om sägner och trollväsen på Omberg och om människor som levt här förr ska man absolut inte missa de traktorguidningar som utgår från Handlarn’ och går fyra dagar i veckan hela juli.

Det finns också ett musikprogram för slättens kyrkor – en möjlighet att uppleva historiens vingslag till ljuva toner.