STF Stocklycke Vandrarhem

Mitt i bokskogen på Omberg!! STF Omberg/Stocklycke är platsen för dig som söker själens ro och naturupplevelser utöver det vanliga. Här är tyst och stilla. Det enda som hörs är fågelsången. Bergets uråldriga och eviga härskarinna, drottning Omma, vakar över att allt går rätt till.

Människor har bott och verkat här i alla tider. Ursprungligen låg här en gård som tillhörde Alvastra kloster. Vandrarhemmet är ett av Sveriges äldsta och ligger mitt i Ombergs bokskog, ett par hundra meter från Vättern. Om våren och sommaren bjuds en storartad blomsterprakt med liljekonvalj, blåsippor och många olika slags orkidéer. Flera vandringsleder startar här och den som är sugen på ett dopp kan hoppa i det friska Vätternvattnet från klipporna i Stocklycke hamn.

Öppet dagligen från 1 mars till 30 oktober.
Möjlighet att köpa frukost, lunch och fika!
Caféet är öppet alla dagar 1/5-19/6 kl. 10-18,
20/6-14/8 kl. 10-20
15/8-31/8 kl. 10-18
Helger i mars, april, sept. och oktober kl. 10-17
Det finns en trevlig liten shop med lokala souvenirer och glass samt annat gott!

Se och göra
Ombergs flora och fauna. Utsikt från Hjässatoppen. Vandringsleder, motionsslingor. Bad, fiske, dykning. Naturum, utställning och naturguidningar. Alvastra klosterruin med krönikespel i juli. Ellen Keys strand. Golfbana 5 km. Fågelsjön Tåkern. Rökstenen.

Konferens och guidade turer.

www.stocklycke.se

stf_logga

stocklycke

Nya värdar på Stocklycke

Länstidningen | publicerad 20150501 | KATARINA LJUNGHOLM

Stocklyckes nya värdar Karin Käverö och Lotta Karlsson i dörren till de röda längorna med sovrum.

Det gamla anrika vandrarhemmet Stocklycke på Omberg har fått nya värdar i år. Den 1 april öppnar vandrarhemmet med kanonsalut, som bryter tystnaden och invigningstal av den tidigare kanalchefen Claes-Göran Österlund och Ödeshögs kommunalråd Annicki Oscarsson. Svecia Travels AB i Motala har tagit över och de nya värdarna heter Lotta Karlsson och Karin Käverö.

När Länstidningen besöker vandrarhemmet strålar de båda av förväntan och energi. En av anledningarna till att de tar över Stocklycke är att jobbet innebär mer kontakt med människor än i deras andra verksamhet.

Lotta har varit turistchef i Motala och Karin har arbetat på turistbyrån. Nu har de i stället ett gemensamt turistföretag sedan fem år där de sköter bland annat logibokningen för cyklisterna i Vätternrundan. Det är ett jobb, som huvudsakligen ska göras i oktober – januari och passar bra ihop med Stocklycke, som de stänger den sista oktober. Vandrarhemmet på berget tillhör Sveriges äldsta. För 40 år sedan heter de ansvariga Sven-Olof och Maja-Lisa Hedeving och har titeln föreståndare. Det finns 85 bäddar och sovrummen är låsta mellan klockan 10 och 15. Bland sevärdheterna finns båtturer till grottorna och Alvastra klosterruin, Sverkerkapellet, Rökstenen och sjön Tåkern. Det finns vandringsleder, bastu och buss till Vadstena, Motala, Mjölby, Ödeshög och Jönköping.