Vandrarhemmet i Borghamn

Borghamns STF vandrarhem är inrymt i gamla fina byggnader, med totalt 125 bäddar. Det är mycket vackert beläget vid själva båthamnen i Borghamn, vid Ombergs fot.

Man kan hyra hela eller delar av anläggningen. Vill man laga egen mat, eller bli serverade, så löser de detta. Här finns storkök med matsal för ca 70 gäster. Deras festvåning, blå salen, rymmer 100 gäster. De har också 100 bäddar i 35 rum för trötta ben.

Borghamnsvägen 1, 592 93 Borghamn.

info@borghamn.com

…………………..

Artikel från Corren 04-05-06 och nedan är ännu en gammal artikel från Affärsliv.

Cykelväg kan göra under för näringslivet

En cykelväg runt Vättern skulle gynna turistnäringen. Det menar ägaren som driver vandrarhem i Borghamn.

Hela 34 mil cykelväg runt hela sjön. Det är ett initiativ som Vätternrundan-ledningen har tagit och nu driver man den frågan. Kommunerna runt Vättern har varit positivt inställda, och Vadstena har redan avsatt pengar för sin sträcka.

För näringslivet öppnar det möjligheter. En av dem som tror sig kunna gynnas av cykelvägen är de som driver Borghamns Vandrarhem & Konferens.

– Absolut, det är ju ett fantastiskt initiativ som ligger helt i tiden, säger han.

I dag är en stor del av kunderna grupper som deltar i kurser, bröllopssällskap eller släktträffar. Men det finns även de som kommer spontant.

– Vi har en del cykelturister, men det är vanligare med vandringsturister som går pilgrimsvandring, säger ägaren.

Idén om att bygga ett cykelstråk runt hela Vättern tycker han låter som en utmärkt idé.

– Rent spontant känns det väldigt positivt. Vi tycker att det är bra om man kan jobba över kommungränserna, och allt som händer runtom där man utnyttjar Vättern är bra. Jag tror personligen att det skulle öka turismen och gagna många.

En av fördelarna med ökad cykelturism är att folk kanske stannar lite längre i stället för att hasta vidare med bilen.

– Cykelturister vill nog hellre uppleva saker i lugn och ro. Det där är något som tyskarna är bra på. De har ofta med sig cyklar och är väl förberedda med kartor och planer på vad de ska göra. Kanske är vi lite bortskämda och vana vid vår natur.

Och för de som arbetar inom turism längs Vättern tror man att fler möjligheter skulle öppna sig.

– Cykeluthyrning, eller ha olika paket där man kan välja att cykla, gå eller åka båt. Det finns alla möjligheter. Jag tror att det skulle bli succé, säger Vandrarhemmets ägare.

Av: Daniel Blomqvist
Publicerad 2014-09-30
www.affarsliv.com